Šta se krije iza zavese?

Kao neko ko doslovno raste sa društvenim mrežama i sve širom pojavom influensera, moram da priznam da se već duži vremenski period potajno borim sa manjkom samopouzdanja. Stvari sa kojima se svakodnevno susrećemo na društvenim mrežama često su idealizovane i iscenirane, ali su takođe i one sa kojima se nesvesno, nažalost, poredimo. Hvala devojkama koje imaju snage da prikažu svoje akne, višak kilograma ili bilo šta što ih čini da se osećaju nesigurno i da na taj način na drušvenim mrežama održavaju balans između idealizovanog i realnog.

Do pre tri godine sam bežala od svojih mana i neuspeha i retko kome dozvoljavala da ih vidi – recimo da mi ponos nije dozvoljavao. Imala sam dosta zdravstvenih problema i sve što se nakon toga desilo, pripisala sam tome. Akne, strije prouzrokovane naglim mršavljenjem zbog silnih antibiotika i svakodnevni komentari mojih bližnjih po pitanju mog izgleda, sve je bilo opravdano mojim klimavim zdravljem. Ja nisam imala nekakvu sredinu. U početku se nisam obazirala na komentare i to što vidim ujutru u ogledalu, a onda me je odjednom zapljusnulo i počelo da me guši i da mi pravi jako veliki pritisak. Odjednom se prenelo na sve ostalo, čak i na one stvari koje jako dobro radim i zbog kojih sam godinama unazad činila sebe ponosnom. Tokom karantina sam počela da gušim sebe sopstvenim rukama. Sećam se da sam počela intenzivno da pratim neku devojku koja se bavi aknama i da sam psihički poludela. Probala sam doslovno sve moguće proizvode koja je ona preporučivala, a da su meni bili finansijski dostupni i dodatno sebi napravila problem.

Iz besa sam se vratila treniranju i odlučila da probam jedinu stvar koju je moja mama kao devojka koristila a to je pantenol. Počela sam svako veče da ga mažem i da pričam sama sa sobom (koliko god to zvučalo apsurdno) i kada sam se vratila u Beograd, neko me je bacio na zdravu ishranu. Vremenom mi se lice skroz očistilo zahvaljujući roze Galenikinom Pantenolu i zdravoj ishrani, ali je vremenom takođe to postalo totalno nebitna stvar za mene. Sa aknama ili ne, na kraju dana je jako bitno ostati zdrav i svakodnevno raditi na svom mentalnom zdravlju. Tačno je da ovo drugo ide mnogo lakše kada taj problem nemate, ali je na kraju dana mnogo bitnije ovo prvo. Nemojte se porediti sa drugima, već počnite da radite na sebi kako biste postali najbolja verzija sebe, a ne bolja verzija nekog drugog. I da, ne obazirite se na komentare, njih će uvek biti. Ljudima ćete se sviđati ili ne, bitno je da naučite da volite sebe i oberučki zagrlite i svoje mane i svoje vrline. Cheers!

Autor: Anđela Petrović