Malo drugacija prica

Eto, neznam kako da krenem drugacije nego da ce moja prica biti malo drugacija… Nece imati srecan kraj…
Moja borba sa ekcemom pocinje jos u osnovnoj skoli, nisam se rodila sa promenama na kozi vec mi se ekcem pojavio posle zapustene infekcije na licu (tako su mi tad rekli). Da neduzim Godinama, danima mesecima, krece moja borba, koja ce, vec tad shvatam trajati,dugo. Tad sam bila mala pa nisam znala, sad kako starija kako sam obišla sve moguce doktore, travare, vidovnjake, i zaista svasta probala, tek sad vidim da ce to biti borba dok sam ziva. Nikao, nemoze da vas razume ko nema slican problem. Jednom prilikom se susrecem sa jednom predivnom doktoricom na VMA u Beogradu, koja nije htela da okolisa, otvoreno mi je rekla, za ekcem nem leka, on je nasledan i ne izleciv, nije nikakva infekcija, jedino sa cim mozes da ublazis su kortikosteroidi u vidu lekova, infekcija, krema, i pantenol mast ili krema.
Posle svih isprobanih krema i melema uvek sam se vracala pantenolu, mast uvece a kreme preko dana, i zaista ublazi, nemogu da kazem da zaleci ali je jako bitno da ruke ne pucaju, ne preutaju se, ne kvare.Pantenol odrzava ph koze, ne dozvoljava joj da se isusi i obnavlja tkivo. Svugde je imam na poslu u kuci u autu jednostavno bez nje nemogu. I sad kad sam majka dvoje dece, susrecem se ponovo ispocetka sa ekcemom kod cerkice, znala sam da je nasledno ali sam mislila da ce mozda da “zaobidje” ali nisam imala srece. Ćerkici nije jos koza kao moja, i samo molim boga da ne bude jel su to ogromni bolovi i borba. Poseces prs pa boli a kamoli ruka puna rana. Kod nas je ekcem na rukama, na mestu tela koji najvise treba, koji se najvise koristi. Ali uz pantenol je uvek lakse.
Cuvajte svoju kozu, negujete je jel neznate koliko oni koji imaju problema sa istom, pate, kao prvo od sramote a kao drugo od bolova.

Autor: Andrea Prica