Čuješ li sebe?

Najteže je bilo prihvatanje. Da kroz život idem često pognute glave i linijom manjeg otpora. Da mi se situacije ponavljaju a živci popuštaju. Da sve svoje slabosti i emocije zatrpavam nevažnim pričama sa nevažnim ljudima, izgovorima i hranom.

Dok me jednog dana sopstveno telo nije izdalo…
Imala sam samo 23 godine. Danima sam isla po ordinacijama i klinikama krijući se od roditelja, prijatelja i tadašnjeg dečka. Nisam se osećala dobro. Šećer mi je varirao od 6 do 22, pritisak sa 90/60 skakao na 220/100, disala sam teško, i bez ventolina nisam smela ni u toalet da odem. Bila sam toliko slaba i uplašena.
U jednom od tada već očajavajućih pokušaja da saznam šta nije u redu sa mnom, uspela sam da dodjem do jednog lekara koji me je detaljno ispitao pipajući nekim instrumentom odredjene tačke na mom telu. Rekao mi je da sam zdrava, ali da i nisam. Da moram da se pozabavim svojom ishranom, da se ponekad odmorim i da će uz vegansku ishranu kroz godinu dve sa mojom jetrom i sa celim mojim organizmom ponovo sve biti ok. Ako se usput pozabaviš sobom, svojim emocijama i svojim mentalnim stanjem, prošaputao je na kraju.

Koji šamar realnosti, i koja životna lekcija.I dan danas pomislim na tog čoveka i beskrajno sam mu zahvalna. Tog dana nisam znala o čemu mi govori, ali to što mi je rekao dugo je odzvanjalo u mojoj podsvesti, dok jednog dana nisam u potpunosti razumela šta je time želeo da kaže. Tada sam već znala šta treba da radim i gde da tražim pomoć.

Naše telo će nas uvek opominjati ako nešto sa nama nije u redu, i zato treba da ga osluškujemo i da pažljivo posmatramo ono što pokušava da nam kaže. Odraz nezadovoljstva se uvek vidi na našem licu bez obzira sa koliko pudera ga prekrijemo. Jedino pogrešno što u tim situacijama možemo da uradimo je da lažemo sebe kako je sve ok i da nastavimo po starom, jer će kad tad doći na ‘naplatu’.

A ja? Ja više nemam astmu, imam normalan pritisak i šećer. Ponekad preskočim večeru, ponekad doručak. Nekad pijem 3l vode dnevno, nekad dve čaše. Tačno znam kada mi šta prija, pa tako i radim. Zapisujem svoje emocije i imam nekog ko mi pomaže kada u životu ‘zapnem’ i srećna sam zbog toga.Naučila sam da čujem sebe 💕

Čuješ li ti?

Autor: Sebi Bitna